It’s the season to be jolly, dus staat Deep Bridge klaar met een nieuwe familemusical. Dit jaar brengt de producent A Christmas Carol, de musical gebaseerd op het verhaal van Charles Dickens. Lucas Van den Eynde kruipt voor de gelegenheid in de huid van de oude vrek Scrooge.

De voorstelling wordt ingezet door het talrijke ensemble, dat de warme kerstgedachte bezingt. De bubbel van gezelligheid wordt echter al snel doorprikt bij de opkomst van Scrooge, de man die niets met kerst te maken wil hebben. Hij krijgt er zelfs acute migraine van. Lucas Van den Eynde heeft zijn strepen allang verdiend dankzij talloze rollen in films en op televisie. En ook het musicalgenre is hem niet vreemd: de acteur speelde onder andere mee in Daens, De Rozenoorlog en 1830.

Deze ervaring is ook tijdens A Christmas Carol duidelijk te merken. Het is een plezier om Van den Eynde live aan het werk te zien. Hij is een verhalenverteller pur sang die Scrooge geloofwaardig tot leven brengt. Tijdens een aantal nummers toont de acteur zich bovendien een begenadigd zanger, al merkten we hier en daar een klein dipje in zijn zangprestaties.

A Christmas Carol - © Deep Bridge
A Christmas Carol – © Deep Bridge

Aan Scrooges zijde staat Bob Cratchit, een familieman met het hart op de juiste plaats. Hans Van Cauwenberghe brengt een zachtaardige, warme man ten tonele die er ondanks hun niet al te beste situatie alles aan doet om zijn gezin een warme kerst te bezorgen. Tiny Tim, Cratchit’s zoon, werd tijdens de première gespeeld door Mauro Degroote. De jonge acteur, die eerder ook al te zien was als Charlie Bucket in Charlie and the Chocolate Factory, brengt samen met Van Cauwenberghe een breekbaar nummer dat menig toeschouwer beroert. Hoewel de familie Cratchit relatief weinig te zien is in de voorstelling, vormt hun verhaal een belangrijk keerpunt voor Scrooge.

A Christmas Carol - © Deep Bridge
A Christmas Carol – © Deep Bridge

Een donker verhaal in een feestelijk jasje

‘s Nachts wordt Scrooge namelijk verrast door de geest van zijn voormalige zakenpartner, Jacob Marley. Samen met de Geesten van het Verleden, het Heden en de Toekomst neemt hij zijn oude vriend mee op een reis die de man tot inkeer moet doen komen en van de vrek een beter mens moet maken.

Sébastien De Smet, Steve De Schepper, Jervin Weckx en Isabelle Heremans zorgen in hun spookachtige gedaante voor de komische noot in de voorstelling. Ze brengen het publiek meermaals aan het lachen met de humor die de voorstellingen geschreven door Stany Crets typeert. Het viertal is goed op elkaar en de rest van de cast ingespeeld en weet de clou op het juiste moment te plaatsen. Daarbovenop bouwen de geesten zo nu en dan een stevig feestje, wat het zware verhaal van de voorstelling net wat luchtiger maakt. Deze luchtigheid maakt de voorstelling bovendien behapbaar voor een jonger publiek, dat op deze manier een klassieker meekrijgt.

A Christmas Carol - © Deep Bridge
A Christmas Carol – © Deep Bridge

Tot slot bleef ook het ensemble niet onopgemerkt. Deep Bridge verzamelde een bende getalenteerde, energieke zangers en dansers die het verhaal mee tot leven wekken. Zowel de volwassenen als de kinderen geven de voorstelling mee vorm en zorgen bovendien voor prachtige zanglijnen en strakke danspassen.

Kortom, A Christmas Carol is een musical zoals we van Deep Bridge gewoon zijn: grappig, hedendaags en het resultaat van vakmanschap.

Verhaal

Voor bankier en wisselaar Ebenezer Scrooge draait bijna zijn hele leven alleen maar om geld. Liefde, familie en vriendschap lijkt hij te verafschuwen. Op kerstavond stemt Scrooge onwillig in met een vrije dag voor zijn boekhouder Bob Cratchit, zodat Bob Kerstmis kan vieren met zijn gezin. Scrooge krijgt diezelfde avond het bezoek van de geest van zijn vroegere zakenpartner Jacob Marley. Die waarschuwt hem voor zijn lot als rusteloos, ronddwalend spook, indien hij zijn leven niet verandert. Ook de Geesten van Voorbije Kerstmis, Kerstmis Nu en Toekomstig Kerstmis passeren nog de revue bij Scrooge. Zij brengen hem tot nieuwe inzichten en hij verandert zijn leven drastisch. Scrooge wordt weer de zachtaardige en ja, zelfs vrijgevige man die hij was voor de dood van zijn geliefde Emily.

A Christmas Carol is nog tot en met 2 januari te zien in Capitole Gent. Nadien is de musical nog te zien in het Trixxo Theater in Hasselt en keert in februari terug naar de Stadsschouwburg van Antwerpen. Tickets en info via deepbridge.be.

Lees ook: Nog voor première al extra voorstellingen voor A Christmas Carol

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.