Aanstaande vrijdag is het zover: dan brengt The Singing Factory MUERTO opnieuw op de planken in het Zuiderpershuis in Antwerpen. De bejubelde musical, geschreven door Tijl Dauwe en voorzien van beklijvende muziek door Sam Verhoeven, schetst de onvoorstelbare situatie van de kindsoldaten in Colombia. Wij gingen een kijkje nemen tijdens een repetitie en spraken enkele castleden over deze veelbelovende voorstelling.

De cast van MUERTO bestaat voornamelijk uit jongeren. Een van hen is Sepp Mertens, die met de rol van Jaime zijn eerste hoofdrol te pakken heeft. “Jaime is een puber die graag volwassen wil worden en bij het FARC wil gaan. Dat is een groepering die kinderen ronselt en drugs verhandelt.” De rol werd in het verleden al vertolkt door verschillende sterke acteurs, waaronder Jérémie Vrielynck in 2016, maar Sepp kiest voor een unieke invulling van de rol: “Ik heb enkel wat fragmenten gezien uit de vorige versies, maar ik probeer zo weinig mogelijk te baseren en mijn eigen interpretatie van de rol te creëren.”

Sepp Mertens - © Allemaal Cultuur

Er staan ook een aantal schoolvoorstellingen van MUERTO gepland. “Leerrijk”, zo vindt Sepp, “gezien het oorlogsverhaal van de voorstelling aanleunt bij de actualiteit. Het is een manier voor kinderen om hier meer over te weten te komen en tegelijk een leuke namiddag te hebben.”

“De jeugd geeft mij energie”

An Lauwereins - © The Singing Factory

Naast de jongeren kan je ook een aantal grote namen aan het werk zien in MUERTO. Een van hen is An Lauwereins, die intussen al toe is aan haar derde productie bij The Singing Factory. Het is steeds een blij weerzien: “Je krijgt energie van de jeugd. Ze hebben auditie moeten doen, dus ze zijn echt gemotiveerd. Ze gaan er echt voor en wat ik van hen al heb gezien tijdens de repetities kan ik met maar 1 woord omschrijven: wauw!”

‘Wat ik tijdens de repetities al gezien heb van de jeugd: wauw!’

An Lauwereins, “Maria”

MUERTO speelt zich af in de giftige, arme omgeving van de Colombiaanse favela. Maria, het personage van An, is de moeder van Jaime. “Maria probeert Jaime te beschermen, ook al is hij 16 en probeert hij zich los te maken. Dat is geen eenvoudige opgave, want ze moet ook werken en is niet altijd thuis. Het is een heel herkenbare rol.”

“Hard werken”

Nu de première in zicht is maakt Mac Di Bono zich met de rol van Chinche op voor zijn eerste rol in de hoofdcast van een musical. “Het is stressvol, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. Ik kijk er vooral heel erg naar uit.” Hij deelt de rol met Amaury Dupont. “Fijn”, zo zegt Mac, “want we komen altijd samen naar de repetities en zien elkaar altijd spelen. Nadien geven we elkaar dan tips, waardoor we van elkaar leren.”

Mac Di Bono - © Allemaal Cultuur
Kobe Van Herwegen - © Allemaal Cultuur

Naast An Lauwereins speelt ook Kobe Van Herwegen een hoofdrol als Cataldo. Voor hem was de eerste repetitie een spannend moment: “Ik kwam toen net uit een heel drukke periode met verschillende projecten, waaronder Pocahontas, en een verhuis. Ik kreeg het script ook pas tijdens de eerste repetitie om te voorkomen dat het tussen de verhuisdozen zou belanden, dus het was heel spannend.”

Tijdens die eerste repetitie stond Kobe nog een verrassing te wachten: “Ze hadden me verteld dat ik maar één nummer moest zingen, maar dat bleek op die eerste repetitie totaal niet het geval te zijn. Bovendien zijn het heel hoge nummers. Het is hard werken, maar wel een hele leuke uitdaging.”

“Een enorme meerwaarde”

Het belooft een heel andere versie van MUERTO te worden: “het stuk staat opnieuw in een andere zaal met een ander decor en een over het algemeen veel jongere cast. Het feit dat de cast vooral uit liefhebbers bestaat zorgt ook voor een andere dynamiek, en dat is heel leuk om te zien.”

Het wordt de eerste keer dat de muziek van MUERTO live gespeeld zal worden tijdens de voorstelling. Een enorme meerwaarde, vindt Kobe: “Dat raakt aan het hart van de voorstelling. Een tape is altijd hetzelfde, maar een live-orkest biedt je als acteur de kans om een noot bijvoorbeeld een fractie langer aan te houden om de emotie te kunnen ondersteunen. Dat is fantastisch.”

Terwijl Kobe zich voorbereidt voor MUERTO wordt er ook hard gewerkt aan de hommage musical Gaston & Leo, waarvan hij de bezieler is en het script schreef. “Ik zie enkel positiviteit en leuke ideeën binnenkomen en het is nu aan Frank Van Laecke, de ideale regisseur. Het is leuk om het nu te kunnen lossen en daarna te zien hoe die baby geworden is.”

De cast van MUERTO - © Allemaal Cultuur
De cast van MUERTO – © Allemaal Cultuur

MUERTO is vanaf 3 november te zien in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Tickets en info via singingfactory.be.

Lees ook: An Lauwereins en Kobe Van Herwegen spelen hoofdrol in MUERTO

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.