De favela in Colombia: een gure, weerzinwekkende omgeving waar kinderen geronseld worden als soldaten in de drugsstrijd. Deze helaas brandend actuele situatie vormt de basis voor de beklijvende musical MUERTO, waarmee The Singing Factory sinds vrijdagavond het Zuiderpershuis in Antwerpen inpalmt.

De voorstelling vertelt het verhaal van Jaime, een puber die zich wil losmaken van zijn moeder en weg wil uit de favela. In zijn zoektocht naar zelfstandigheid komt hij in aanraking met Alberto, een ronselaar die de jongeman wil inzetten in de drugsoorlog. Jaimes moeder Maria probeert haar zoon met al haar macht te beschermen, maar de tentakels van het FARC reiken nog verder dan ze al vermoedde.

MUERTO is een emotionele musical waarin jongeren centraal staan, een kolfje naar de hand van The Singing Factory. Na succesvolle eigen voorstellingen als November 89 en If I Fall, verzamelde de producent opnieuw een zeer sterke jongerencast om dit meeslepende verhaal los te laten op het publiek.

Zeer sterke jongeren in hoofdrollen

De rol van Jaime wordt vertolkt door Sepp Mertens. Ondanks zijn jonge leeftijd speelde de acteur al mee in grote musicals als 40-45 en Ketnet Musical Knock Out. Hij sprokkelde de laatste jaren dus al wat ervaring bij elkaar, en dat heeft hij nodig voor een rol als die van Jaime. Het personage wordt verscheurd door de keuze tussen het FARC en zijn familie. Wanneer hij zijn keuze gemaakt heeft en denkt eindelijk zelfstandig te kunnen zijn, haalt de gruwelijke waarheid hem in.

Doorheen de voorstelling zijn er slechts weinig momenten waarop de emoties van Jaime op de voorgrond treden. Wanneer dit dan toch gebeurt, wordt het publiek getrakteerd op intense scènes en krachtige nummers. Mertens kan deze overweldigende emoties mooi combineren met een goede zangstem, waardoor de boodschap intens binnenkomt. The Singing Factory heeft met deze casting een ruwe diamant op de voorgrond geplaatst, en hopelijk blijft die daar ook even staan. Wat ons betreft is Sepp Mertens een naam om te onthouden.

Lotte Villays en Sepp Mertens - © The Singing Factory
Lotte Villays en Sepp Mertens – © The Singing Factory

Sofia, de vriendin van Jaime, volgt zijn voorbeeld blindelings en komt hierdoor ook terecht in de Colombiaanse onderwereld. Lotte Villays zet een tedere, zorgende Sofia neer die zich zorgen maakt om haar grote liefde. Het personage ondergaat een aantal uitdagende situaties doorheen de voorstelling, waarin Villays het hele publiek stil krijgt met zowel hele grote als hele kleine emoties. Haar emotionele kant maakt Sofia een mooi tegengewicht voor de schijnbaar harde Jaime.

Musicaldebuut

Mac Di Bono kruipt in de huid van Chinche, de jonge broer van Jaime. Hiermee maakt hij zijn debuut in de hoofdcast van een musical. Tijdens enkele nummers bewijst de tiener dat hij over een verbazingwekkende zangstem beschikt. Ondanks zijn jonge leeftijd durft Di Bono het aan om op het podium te staan, en dat is best bewonderenswaardig. Spelmatig kan de acteur zeker nog groeien, maar dankzij de rol van Chinche krijgt hij nu de kans om zijn plaats op het podium op te eisen en veel te leren van zijn collega-acteurs.

De jongeren worden zoals steeds ondersteund door enkele volwassen acteurs. Een van hen is Aaron van Goethem, die in 2016 al eens te zien was in Muerto als Faustino. Dit keer is de acteur te zien als Alberto, de rechterhand van Raul die kinderen ronselt. Alberto probeert Raul, gespeeld door Brieuc Van Kersschaever, zo goed mogelijk te dienen, wat niet altijd even eenvoudig is. Wanneer hij een fout maakt met grote gevolgen, probeert hij er alles aan te doen om dit recht te zetten. Van Goethem zet met zijn sterke spel- en zangkwaliteiten een heel gedreven Alberto neer. Hoewel zijn acties afschuwelijk zijn, zou je door de vertolking bijna medelijden krijgen met het personage. Achter al de gruwel zie je nog steeds een mens met twijfels, wat hem minder monsterlijk maakt ten opzichte van zijn baas.

Aaron Van Goethem, Lotte Villays, Sepp Mertens en Brieuc Van Kersschaever - © The Singing Factory
Aaron Van Goethem, Lotte Villays, Sepp Mertens en Brieuc Van Kersschaever – © The Singing Factory

Gevaarlijke roddels

Céline Koeckelenbergh brengt met Raquel misschien wel het meest hulpeloze personage ten tonele. Ook Raquel komt terecht bij het FARC, waar ze een geheim ontdekt. Door haar sterke wil om te roddelen duurt het niet lang voor ze haar mond voorbijpraat en ook in aanraking komt met de tentakels van het FARC. De speelsheid waarmee Koeckelenbergh Raquel brengt maakt het personage heel innemend. Als publiek voel je de dreiging waarvan zij zich niet bewust is, waardoor je je heel verbonden voelt met het personage.

Kobe Van Herwegen treedt met de rol van Cataldo in de voetsporen van Steven Colombeen en Jan Schepens. Het personage balanceert op de rand van goed en kwaad, is niet zuiver op de graat maar heeft toch ook een zeer menselijke kant. Hij maakt vanop de eerste rij mee hoe zijn huishoudster Maria haar gezin probeert te redden. Van Herwegen kan putten uit een rijke ervaring in theater en musical, en het is fijn om zijn chemie met de rest van de cast op het podium te zien.

An Lauwereins krijgt het als Maria zwaar te verduren tijdens deze voorstelling. De herkenbaarheid van de rol maakt dat ook zij snel aansluiting vindt bij het publiek, en dat de toeschouwers meeleven met de vrouw die alles kwijtraakte, opnieuw begon en alles nu opnieuw kwijt dreigt te raken. Haar jarenlange ervaring in binnen- en buitenland laat zich merken in de manier waarop Lauwereins haar personage invult. Ze maakt Maria een vrouw van vlees en bloed die getekend werd door het leven, maar haar rug rechtte om haar kinderen een zo goed mogelijke thuis te bieden.

An Lauwereins - © The Singing Factory
An Lauwereins – © The Singing Factory

MUERTO verpakt een zwaar, emotioneel verhaal over de schrijnende situatie in Colombia in sterke dialogen en beklijvende muziek. Het brengt de problematiek ineens heel dichtbij en laat je voelen welke impact de drugsstrijd heeft op gezinnen en vriendschappen. The Singing Factory slaagde erin om de musical neer te zetten in een fris, nieuw jasje met respect voor het werk van Tijl Dauwe en Sam Verhoeven.

MUERTO is nog tot en met 19 november te zien in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Tickets en info via singingfactory.be.

Lees ook: Laatste rechte lijn naar première MUERTO ingezet

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.