Theatermaker één zee pakt opnieuw uit met groot nieuws. Met Thuis en Hamlet op de planning belooft het een memorabel theaterseizoen te worden, en intussen kondigde de producent de eerste productie van seizoen 2025-2026 al aan. Met Groenten uit Balen brengen Frank Aernout en Ann De Winne vanaf september 2025 een ode aan de onlangs overleden auteur Walter van den Broeck.

De producenten leggen de regie van het stuk in de handen van Stany Crets, die blij is dat het culturele erfgoed volgend jaar opnieuw te zien zal zijn in de theaters:

‘Ondanks het feit dat het stuk zich afspeelt en geschreven is in 1972 behandelt Groenten uit Balen thema’s die nog steeds relevant zijn, zoals sociale ongelijkheid, arbeidersrechten en de impact van economische verandering op ‘gewone’ mensen. Het stuk biedt een waardevolle kans om deze kwesties te onderzoeken in het licht van hedendaagse uitdagingen.’

Stany Crets, regisseur

Met Koen De Bouw in de rol van grootvader, Ben Segers als Jan en Tania Van der Sanden in de huid van Clara kan Crets alvast rekenen op een straffe cast. Wie de rollen van Luc en Germaine zullen vertolken, wordt later bekendgemaakt.

Verhaal

Groenten uit Balen gaat over de lotgevallen van de fictieve familie Debruyker en is gebaseerd op waargebeurde feiten. In de Vlaamse gemeente Balen brak in 1971 sociale onlust uit over loonsverhogingen, de tumult was heel hevig en bracht het dorp wekenlang in rep en roer. Dit theaterstuk vertelt het (fictieve) verhaal van één van getroffen gezinnen. Vader Jan is ongeschoold en werkt bij Vieille Montagne. Hij schrijft regelmatig brieven aan koning Boudewijn van België. Zijn vrouw Clara doet het huishouden en onderschept steeds zijn brieven en verbrandt ze. Hun dochter Germaine is achttien jaar oud en heeft net de middelbare school afgemaakt. Grootvader is met pensioen en woont in. Het gezin woont in een volksbuurt niet zo ver van de fabriek van Vieille Montagne waar het conflict zich afspeelt.
Groenten uit Balen is een even bewogen als grappig verhaal over een gezin in strijd met de fabriek, en met zichzelf.

Groenten uit Balen gaat op 21 september 2025 in première in CC De Warande in Turnhout en gaat daarna op tournee door Vlaanderen. De voorstelling boeken kan via huubcolla.be.

Lees ook: Theatermaker één zee vanaf november in het Fakkeltheater met Thuis

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.