The Dresser, een stuk van Ronald Harwood dat in 1980 voor het eerst opgevoerd werd in Manchester, vertelt het verhaal van Sir. Het theatergezelschap waar Sir deel van uitmaakt staat aan de vooravond van de opvoeringen van King Lear, waarin hij de hoofdrol speelt. Het gaat echter niet goed met de man en hij dreigt langzaamaan gek te worden. Gelukkig kan hij rekenen op zijn kleedster, die er alles aan zal doen om Sir nog een laatste keer te laten stralen op het podium.

Het stuk, dat intussen reeds te zien was op de West End en op Broadway, verfilmd werd en een eigen versie kreeg op de radio, vormt de basis voor het eerste stuk van theatermaker één zee. Ann De Winne en Frank Aernout, die het productiehuis eerder dit jaar opstartten, koesteren de ambitie om repertoirestukken terug in hun eer te herstellen en met veel liefde te spelen. The Dresser is dus als eerste aan de beurt. Het werd voor de gelegenheid vertaald en bewerkt door Rikkert Van Dijck en zal vanaf 10 november te zien zijn in de Vlaamse theaters onder de titel Achter de schermen.

Carry Goossens zal er als The Dresser alles aan doen om Sir, gespeeld door Frans Maas, het podium op te krijgen. Zij treden in de voetsporen van internationale toppers als Anthony Hopkins en Sir Ian McKellen, die te zien waren in de verfilming van het stuk die in 2015 uitkwam. De twee klasbakken worden omringd door een topcast: Ann De Winne kruipt in de huid van Sir’s minnares, Leen Dendievel zal te zien zijn als Madge, Erik Goris wordt Geoffrey en Eve Van Avermaet vertolkt Irene.

Achter de schermen is van 10 november tot en met 3 december te zien in de Rode Zaal van het Antwerpse Fakkeltheater. Tickets via fakkeltheater.be. In 2024 gaat het stuk op tournee langs de Vlaamse theaters, meer informatie op eenzee.be.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.