William Shakespeare’s Hamlet moet zowat de bekendste tragedie zijn in de theatergeschiedenis, en toch wordt het stuk niet heel vaak gespeeld. Een theatertekst uit de zeventiende eeuw anno 2025 op een toegankelijke manier te brengen, is dan ook geen eenvoudige opgave.
Toch ging één zee die uitdaging aan. De theatermaker, die ernaar streeft om repertoirestukken in ere te herstellen en op te voeren, ging afgelopen vrijdag in première met een bewerking van het stuk. Mike Wauters en Tom Slosse gingen aan de slag met Shakespeare’s werk en leverden een anderhalf uur durende versie waarin drie personages centraal staan.
Michiel De Meyer geeft gestalte aan het titelpersonage. De prins van Denemarken balanceert op de dunne koord tussen grappig en krankzinnig. In deze voorstelling schakelt De Meyer voortdurend tussen emoties. Bang, verdrietig, woest: zowat alle gevoelens komen aan bod. Soms tekstueel, soms met behulp van zijn expressieve gelaatsuitdrukkingen. Het is indrukwekkend om te zien hoe hij het personage de hele voorstelling lang met hetzelfde hoge energieniveau blijft neerzetten.

Een harde man en een zorgende vrouw
De vraag is wat hem zover gedreven heeft. De dood van zijn vader is uiteraard een belangrijke oorzaak van zijn gedrag, maar het wordt al snel duidelijk dat er meer aan de hand is. Om het volledige verhaal uit de doeken te doen, doet hij beroep op zijn oude studiegenoten Rosencrantz en Guildenstern. Die heeft hij namelijk opgesloten in zijn vertrek op verdenking van verraad. Mike Wauters en Leendert De Vis brengen twee personages die verscheurd worden door een tweestrijd tussen de natuurlijke reactie om te vluchten enerzijds, en de angst voor hun schoolvriend en de wil om hem te helpen anderzijds.

Hamlet schakelt hen in om een toneelstuk op te voeren. Hiermee wil hij zijn oom Claudius, die hij verdenkt van de moord op zijn vader, laten bekennen. Met behulp van poppen en kostuums krijgt het publiek stapsgewijs inzicht in het hoofd van de prins. Hij wijst Rosencrantz de rol van Claudius toe, terwijl hij Guildenstern dwingt in de rol van de koningin.
Deze aanpak biedt Wauters en De Vis de kans om tijdelijk uit hun onderdanige rol ten opzichte van Hamlet te stappen. Terwijl De Vis een zorgende houding aanneemt als Hamlets moeder, geeft Wauters een harde en neerbuigende invulling aan Claudius. Ook zij schakelen op een prachtige manier tussen de verschillende personages en hun houding ten opzichte van Hamlet en elkaar. De drie acteurs zijn steengoed in hun vak en weten perfect waar ze mee bezig zijn. “Jullie spelen jullie rol niet vol overtuiging”, laat Hamlet zich in de voorstelling ontvallen. Wat de acteurs zelf betreft, is niets minder waar.
Hamlet is gewaagd, puur en heerlijk om naar te kijken. Het verhaal verliest op geen enkel moment aan spanning, en de enscenering door regisseur Jaak Lema maakt de voorstelling helemaal af. één zee staat opnieuw in het theater met een parel van een productie, en dat nog gedurende (slechts) twee weekends.
Hamlet is tot en met 20 april te zien in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater. Tickets en info via fakkeltheater.be.
Lees ook: één zee brengt bewerking van theaterklassieker Hamlet