Op 20 april 2014 vond in de Nekkerhal in Mechelen de première plaats van 14-18. De musical, met onder andere rijdende decorelementen en een rijdende tribune, vormde nadien de basis voor de opvlogers 40-45, Daens 2.0 en Red Star Line. Volgend jaar, 10 jaar na de opvoeringen in Mechelen, keert de productie terug in een nieuw jasje.

Op 2 juni 2024 zal de nieuwe versie van de spektakel-musical 14-18 te zien zijn in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Dit verraadt al meteen een van de veranderingen in deze nieuwe versie: in tegenstelling tot de tribune in Mechelen, die enkel vooruit en achteruit reed, zal het publiek volgend jaar gebruik kunnen maken van de acht tribunes die het hele theater kunnen doorkruisen. Verder zal het publiek verrast worden met een nieuw lied, aangepaste teksten en nieuwe elementen. Gert Verhulst is er alvast van overtuigd dat de nieuwigheden de voorstelling naar een hoger niveau zullen tillen:

‘We zijn bijna 10 jaar later en ik hoor vaak van mensen dat 14-18 nog steeds hun favoriete musical is. Ik ben dan ook bijzonder enthousiast dat we deze iconische musical terugbrengen in een nieuwe versie en in de spectaculaire setting van het Pop-Up Theater in Puurs. Dat gaat een nieuwe dimensie geven aan het verhaal. Het meeslepende verhaal zal nog versterkt worden door de indrukwekkende decors, de rijdende tribunes en de levensechte effecten.’

Gert Verhulst, bezieler

14-18 vertelt het verhaal van vier boezemvrienden, Jan, Fons, Albert en Kamiel. Ze hebben een vrij zorgeloos leven, tot ze opgeroepen worden om mee te strijden in de Grote Oorlog. Vol goede moed vertrekken ze naar het front in de overtuiging dat ze snel weer thuis zullen zijn. Het wordt echter een jarenlange nachtmerrie, waarbij hun vriendschap zwaar op de proef gesteld wordt.

‘Het is niet alleen een aangrijpende musical over de Eerste Wereldoorlog, maar toont ook de kracht van vriendschap, liefde en de wil om te overleven te midden van de meest onvoorstelbare omstandigheden. Bovenal is het een eerbetoon aan de vele slachtoffers en helden van de Eerste Wereldoorlog, die hun leven riskeerden.’

Anja Van Mensel, CEO Studio 100 Benelux

Van het Sportpaleis naar het Pop-Up Theater

Jelle Cleymans en Jonas Van Geel hernemen de rollen van Jan en Fons in deze nieuwe versie. Zij staan opnieuw onder leiding van Sergeant De Decker, gespeeld door Peter Van De Velde. Remi De Smet zal in de huid kruipen van Kamiel, de jongere broer van Jan. Hij neemt deze rol over van Lander Depoortere.

Sandrine Van Handenhoven, die reeds schitterde in voorstellingen als Josephine B en Rapunzel, en binnenkort haar opwachting maakt in Hairspray, zal gestalte geven aan Anna. Ze kijkt er alvast naar uit om de revolutionaire voorstelling nieuw leven in te blazen:

’14-18 was altijd al een grensverleggende musical, met verbluffende technieken en waar heel veel mensen naar komen kijken. Ik ben zeer trots om in deze nieuwe versie de rol van Anna te mogen vertolken, waar ik zowel mijn liefde voor acteren als voor zingen volledig in kwijt kan.’

Sandrine Van Handenhoven, “Anna”

En er viel nog een opvallende naam tijdens de voorstelling van de cast. Niels Destadsbader, die de laatste jaren vooral als presentator en zanger aan de slag is, zal volgend jaar namelijk mee ten strijde trekken. Hij neemt de rol van Albert over van Bert Verbeke:

‘De afgelopen jaren werd ik onderweg al eens gepolst om in zo’n grote en straffe musicalproductie van Studio 100 te staan. Toen moest ik met spijt in het hart zeggen dat de agenda het niet toeliet. Ik ben dan ook extra blij dat het deze keer wél lukt.’

Niels Destadsbader, “Albert”

Verder werd ook aangekondigd dat acteur Marc Peeters te zien zal zijn als de Generaal en dat Yanni Bourguignon en Jérémie Vrienlynck de rollen van Jan en Fons zullen delen met Cleymans en Van Geel. De regie is opnieuw in handen van Frank Van Laecke, die samen met Allard Blom ook het script schrijft. Blom verzorgt ook de liedteksten op muziek van Dirk Brossé.

De spektakel-musical 14-18 is vanaf 2 juni 2024 te zien in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Tickets en info via 14-18.nu.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.