Terwijl de repetities voor Damiaan, de musical waarmee Historalia in augustus 2023 het domein rond de Basiliek van Scherpenheuvel inpalmt, in volle gang zijn, kijkt prins-ondernemer Simon de Merode reikhalzend uit naar 2024. Dan keert het productiehuis namelijk terug naar het domein van kasteel de Merode in Westerlo voor een gloednieuwe musical rond Jeanne d’Arc.

Jeanne d’Arc was een Frans boerenmeisje dat beweerde visioenen te hebben waarin ze opgeroepen werd om dauphin Karel VII te helpen in de strijd tussen Frankrijk en de Engelsen. Uiteindelijk schopte ze het tot legeraanvoerder en werd ze later gevangengenomen door de vijand. Ze stierf op ongeveer negentienjarige leeftijd op de brandstapel. 25 jaar na haar dood werd ze alsnog onschuldig bevonden en in 1920 werd ze heilig verklaard.

Een fascinerend verhaal dat de Merode graag wou vertalen in een musical. Daarvoor kan hij rekenen op de schrijverstalenten van zanger-acteur Jelle Cleymans en acteur-auteur Jef Hoogmartens. Cleymans zal de liedteksten voor zijn rekening nemen, terwijl Hoogmartens zijn tanden zal zetten in het script. Ze kijken er allebei naar uit om een prachtig verhaal te creëren:

‘Ik kan niet wachten om hier samen met Jef aan te beginnen. Moest Gert Verhulst mijn pad niet gekruist zijn, zou ik nu waarschijnlijk ergens geschiedenisles geven.’

Jelle Cleymans, liedteksten

‘Hoe Jeanne d’Arc op korte tijd van eenvoudig Frans boerenmeisje wist uit te groeien tot legeraanvoerder in de Honderjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk, om dan als 19-jarige op de brandstapel aan haar einde te komen, dat verhaal wil ik wel eens ontleden.’

Jef Hoogmartens, script

De regie is naar goede gewoonte opnieuw in handen van Luc Stevens en componist Sam Gevers zorgt voor de gepaste muziek onder de woorden van Jelle Cleymans.

Jelle Cleymans en Jef Hoogmartens zullen het verhaal van Jeanne d'Arc omzetten in een musical - © Historalia
Jelle Cleymans en Jef Hoogmartens zullen het verhaal van Jeanne d’Arc omzetten in een musical – © Historalia

Een drukke musicalzomer voor Historalia

Wie benieuwd is naar de musicalspektakels van Historalia kan deze zomer dus een kijkje gaan nemen in Scherpenheuvel of Torhout, waar de producent in september het kasteeldomein van Wijnendale omtovert tot een musicalpodium voor de opvoeringen van Marie-Antoinette. Wie een ticket bestelt voor 1 van deze voorstellingen krijgt trouwens de kans om als eerste een plaatsje te bemachtigen op de tribune voor Jeanne d’Arc via een exclusieve pre-save link.

Damiaan, met in de cast onder andere Pieter jan De Paepe, Nordin De Moor en Maja Van Honsté, speelt van zondag 6 augustus tot en met zaterdag 2 september 2023. Nadien kan u van zondag 10 september tot en met zaterdag 7 oktober 2023 genieten van Marie-Antoinette. Tickets en info via historalia.be.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.