Het was vanavond gezellig druk in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas, waar Belcanto startte aan het eerste van twee weekends Spamalot. De absurde voorstelling, die gebaseerd is op de film Monty Python and the Holy Grail, vertelt over de zoektocht van koning Arthur naar de Heilige Graal. Wij spraken regisseur Jan Sas en een aantal acteurs enkele dagen voor de première.

“Het is heel spannend om Spamalot los te laten op het publiek”, zegt Jan Sas, die het idee 2 jaar geleden aanhaalde bij Belcanto. “Toen hield de vereniging audities voor regisseurs, waar ik het idee opperde om Spamalot te doen. Zij hadden de voorstelling ook al heel lang op hun lijstje staan, dus dat viel mooi samen.”

Spamalot is tevens de eerste musical die Sas regisseert, wat het voor hem extra spannend maakt: “Ik was heel zenuwachtig om voor het eerst aan de slag te gaan met een groep van 26 mensen. Gelukkig liep dat na een paar repetities volledig los. Daarbovenop zijn de mensen bij Belcanto ongelooflijk geëngageerd.”

Dat bevestigt ook Jana Van der Linden, die in de musical onder andere te zien is als de Franse bespotter: “Het is een geweldige groep mensen die goed op elkaar is ingespeeld en elkaar steunt.” Zelf kwam ze bij Belcanto terecht door 2 bevriende acteurs die deelnamen aan een eerdere productie van de vereniging. “Na het zien van de voorstelling”, zo vertelt de actrice, “was ik diep onder de indruk van de kwaliteit en passie van de vereniging. Geïnspireerd door hun prestaties schreef ik me in voor de audities.”

Spamalot stond al lang op het verlanglijstje van regisseur Jan Sas en Belcanto - © Daina De Saedeleer
Spamalot stond al lang op het verlanglijstje van regisseur Jan Sas en Belcanto – © Daina De Saedeleer

Unieke versie

Als regisseur laat Sas de acteurs graag los tijdens de repetities, wat leidde tot een aantal unieke vondsten die geïntegreerd werden in de voorstelling: “Sommige scènes zijn totaal veranderd ten opzichte van het origineel en er werden enkele nieuwe scènes toegevoegd vanuit improvisatie.”

Spamalot staat in totaal 7 keer in de Stadsschouwburg, die plaats heeft voor meer dan 500 toeschouwers. De ticketverkoop loopt heel vlot, en dat is volgens acteur Olivier Brusseel onder andere te danken aan de veelzijdigheid van de voorstelling. “De voorstelling is puur genieten. Er zitten zeer veel leuke nummers in en er wordt vaak gedanst. Daarnaast is het ook de perfecte uitstap voor iemand die denkt niet van musical te houden, we proberen tijdens de voorstelling zelf namelijk ook wat te lachen met het genre.”

De première is tevens de apotheose van een jaar onvoorwaardelijke inzet van de hele vereniging, zowel voor als achter de schermen. “Het is niet de beschrijven hoeveel uren vrije tijd de cast geïnvesteerd heeft in deze voorstelling”, zegt Sas. “Er zijn zoveel disciplines die ervoor zorgen dat de musical tot zijn recht komt. Wat nu op de scène staat zou niet zijn wat het nu is zonder de inzet van de zangcoach, de choreograaf, de mensen van de kostuums, de decorploeg…”

Our House

Nu Spamalot losgelaten kan worden op het publiek, kijkt Belcanto al reikhalzend uit naar februari 2025. Dan herneemt de vereniging namelijk Our House, een musical die ze in 2019 voor het eerst ten tonele brachten in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. De originele acteurs zullen terugkeren voor de rollen van Joe, Emmo en Lewis, maar de rest van de cast zal gekozen worden tijdens 2 auditierondes. Auditanten vanaf 16 jaar kunnen zich inschrijven via de website van Belcanto.

Spamalot speelt nog tot en met 12 november in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Tickets en info via ccsint-niklaas.be. Inschrijven voor de audities van Our House kan via belcanto.be.

Lees ook: Belcanto brengt Spamalot naar Sint-Niklaas

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.