De liefde viert dezer dagen hoogtij in het Eigentijdse Werkgroep Teater in Deurne. Of net niet? In Vruchten der Liefde kijken we binnen bij tientallen koppels, en zien we hoe het gesteld is met hun liefdesleven.

Het beeld dat ontstaat, is allesbehalve rooskleurig. Op enkele uitzonderingen na, vormen twee personen uit de vierkoppige cast tijdens iedere scène een nieuw koppel. De vrouw van het duo is veelal tot de vaststelling gekomen dat haar man haar bedriegt, en wil scheiden. Hoewel de basis vaak dezelfde is, slaagt het viertal erin om iedere scène op een andere manier over te brengen.

Dit niet in het minst dankzij de jarenlange ervaring die het stuk samenbrengt op het toneel. Anne Mie Gils kiest vaak voor emotionele vertolkingen. Als een furie torent Gils regelmatig boven haar tegenspelers uit, perfect aansluitend bij de insteek van een bedrogen partij. Gerdy Swennen gaat dan weer eerder voor een rustigere aanpak en zet doorleefde, breekbare personages neer. Dirk Bosschaert en Marc Verbruggen wisselen op hun beurt machotypes af met berouw tonende mannen. Een pruik en andere kleren maken het vaak visueel voor het publiek, maar de manier waarop de cast elke scène opnieuw wisselt tussen personages kan enkel als puur vakwerk beschouwd worden.

Spanning gebroken door humor

Toch krijgt het stuk de toeschouwers ook regelmatig aan het lachen, mede dankzij de zwaarmoedige ondertoon van de scènes. De spanning bouwt zich geleidelijk op, tot het punt waarop zelfs de kleinste opmerking kan rekenen op een lach.

Hoewel het stuk van Franse oorsprong is, werd het licht aangepast opdat het zou passen in de Antwerpse omgeving. Toch blijft de opvoering in het EWT trouw aan de Franse invloeden door middel van de muziekkeuze tussen de scènes door, en ook de namen van de personages komen vaak uit het zuiden overgewaaid. De voorstelling vond de perfecte balans tussen herkenbaarheid voor het publiek en authenticiteit.

Vruchten der Liefde is nog tot en met 27 oktober te zien in Deurne. Tickets en info via ewt.be.

Lees ook: EWT-Theater brengt wereldpremière Vruchten der Liefde

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.