Afgelopen weekend ging Assisen Live – De Kotmoord in première in Theater Elckerlyc. Na vijf eerdere edities en twee interactieve seizoenen op Play4, brengt Backstage Producties de assisenzaal opnieuw naar het theater. Dit keer om te oordelen of dokter De Man (Ben Segers) schuldig is aan de moord op een studente, gespeeld door Leonce Peeters.

Na een muzikale intro door An Miller, die later zal optreden als getuige in de zaak tegen haar man, barst het verbale steekspel los. Procureur Jonas Leemans probeert het publiek, dat in deze voorstelling fungeert als jury, te overtuigen van de schuld van Alexander De Man. Hij doet er alles aan om de verdediging gevoerd door advocaat Carry Goossens te weerleggen. Beiden proberen ze vol overgave de stem van elk jurylid voor zich te winnen aan de hand van vurige pleidooien.

Plausibele theorieën

Ze doen hierbij beroep op drie getuigen. Zo kruipt Ini Massez in de huid van mevrouw Cools, de kotmadam van het slachtoffer. Ze vertelt in geuren en kleuren over de buitenechtelijke relatie die De Man had met de bij haar gehuisveste studente. Dankzij haar extravagante persoonlijkheid en licht ontvlambaar karakter weet ze de hele zaal regelmatig aan het lachen te brengen. Bovendien is ze het vaak oneens met de verhalen van de tweede getuige, gespeeld door Nona ‘t Jolle. Als kotgenote van het slachtoffer kent ze veel verhalen over de dokter, en die deelt ze met veel plezier met het hof. An Miller brengt als derde getuige vooral begrip op voor de relatie van haar man.

Ini Massez en Nona 't Jolle - © Backstage Producties
Ini Massez en Nona ‘t Jolle – © Backstage Producties

We horen dus gedurende twee uur verschillende theorieën over de zaak, quasi allemaal even plausibel. En ook de flashbacks scheppen vaak helaas weinig klaarheid, er worden namelijk telkens twee varianten van elk verhaal gespeeld. Het komt er voor de jury op aan om te vertrouwen op hun gevoel.

De samenwerking tussen Backstage Producties en Play4 resulteert in een samenhangende voorstelling die de nodige sérieux heeft, maar ons toch regelmatig aan het lachen brengt. Deze zesde editie bevat enkele nieuwe, verfrissende elementen zonder het sterke concept uit het oog te verliezen. Het interactief theater is duidelijk in goede handen bij de producent.

Assisen Live – De Kotmoord is nog tot en met 12 mei te zien in Antwerpen. Nadien trekt de voorstelling nog naar het Trixxo Theater in Hasselt en Capitole Gent. Tickets en info via backstage-producties.be.

Lees ook: Carry Goossens verdedigt Ben Segers in Assisen Live – De Kotmoord

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.