“De legende is terug!”: Studio 100 kondigde vorig jaar vol trots aan dat het Les Misérables terug zou halen naar Vlaanderen. De producent ging een samenwerking aan met de Nederlandse collega’s van De Graaf & Cornelissen Entertainment en Van Lambaart Entertainment om de huidige West End-versie van de klassieker op de planken te brengen.

De West End zou dus de oversteek maken naar Vlaanderen, en daarvoor rekende Studio 100 op enkele Vlaamse toppers om de Nederlandse cast te vervoegen. Het zou ongetwijfeld geen eenvoudige opdracht worden om de productie in al zijn glorie naar onze theaters te halen, maar na het zien van de voorstelling kunnen we alleen maar bevestigen dat het hen gelukt is.

Het verhaal, dat in 1980 in Parijs voor het eerst in musicalvorm opgevoerd werd, blijft boeien gedurende de hele show. Voor de pauze maakt het publiek kennis met de personages en wordt de basis gelegd voor het spectaculaire tweede deel, dat ondanks zijn lengte enorm snel voorbij is.

Sterke cast

Milan Van Waardenburg herneemt zijn rol als Jean Valjean en komt oog in oog te staan met Nordin De Moor, die er als Javert alles aan doet om hem opnieuw achter de tralies te krijgen. Beide acteurs geven vol overgave gestalte aan hun personage en weten het publiek te raken met zeer sterke acteer- en zangprestaties.

Marius, gespeeld door Michael Muyderman, strijdt met zijn vrienden voor de vrijheid van het Franse volk. Hij is bereid om hiervoor tot het uiterste te gaan, tot hij verliefd wordt op Cosette (Sem Gerritsma). Opeens moet hij kiezen tussen de strijd en de liefde. Eponine, gespeeld door Ianthe Tavernier, is op haar beurt ook verliefd op Marius, maar die ziet haar enkel als een vriendin.

Deze verhaallijn biedt een opening voor heel wat emoties in de musical. De drie personages ondergaan een emotionele evolutie doorheen het verhaal, wat resulteert in zachte duetten en prachtige solo’s. De acteurs worden tijdens de voorstelling begeleid door een liveband, wat deze gevoelige nummers nog een extra dimensie geeft.

Dat deze musical bol staat van de emotie mag wel duidelijk zijn. Gelukkig kan het publiek rekenen op Jonas Van Geel en Goele De Raedt, die als het koppel Thénardier zorgen voor de komische noot. Dankzij een goed script, maar vooral een fantastische komische timing, weten zij de spanning in een mum van tijd te breken.

Eigentijdse vertaling op gekende melodieën

Een combinatie van Nederlands en Vlaams talent brengt deze klassieker op een eigentijdse manier op de planken. De vertaling is enigszins anders dan toen de voorstelling in 1998 voor het eerst in Vlaanderen te zien was, wat ook een nieuwe ervaring oplevert voor wie Les Misérables toen zag.

Muziekteksten vertalen is geen sinecure, zeker wanneer de muziek zo gekend en geliefd is en bijgevolg niet zomaar aangepast kan worden. Het stelde de makers vast voor een uitdaging, en dit is bij momenten ook merkbaar wanneer je naar de voorstelling kijkt. De lange zinnen en de door de muziek beperkte tijd verplichten de acteurs om soms sneller te spreken, waardoor niet alles even goed te begrijpen is. Gelukkig doet dit weinig af aan de totaalbeleving en verlaat je de zaal na de voorstelling met een fijn gevoel en het brandende verlangen om hem opnieuw te zien.

Verhaal

Frankrijk in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid. Na 19 jaar gevangenschap lijkt Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobsedeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen voor het breken met de voorwaarden?

Les Misérables is nog tot januari 2024 te zien in Stadsschouwburg Antwerpen en Capitole Gent. Tickets en info via lesmiserables.live.

Lees ook: Les Misérables keert na 25 jaar terug naar Vlaanderen.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.