Vorig jaar stond Loge10 in de theaters met De Muizenval, de internationale theaterhit geschreven door Agatha Christie. Het is slechts een van de honderden verhalen die de Britse schrijfster neerpende tijdens haar leven. Ze veroverde de wereld met haar intrigerende mysteries en werd uiteindelijk omgedoopt tot de ‘Queen of crime’.

Hoewel haar werk tot de wereldwijde top behoort, ging Christies privéleven voor velen gehuld in mysterie. Daar kwam verandering in met de première van Lady Agatha in 2017. In het stuk, geschreven door Ali Bougheraba en Cristos Mitropoulos, neemt Christie het publiek mee op een reis door haar eigen leven. Dankzij Loge10 Theaterproducties krijgt nu ook het Vlaamse publiek de kans om het fenomeen Agatha Christie beter te leren kennen.

Komische insteek

Lynn Van den Broeck kruipt in de huid van de geestelijke moeder van Hercule Poirot en Miss Marple. Aan de start van de voorstelling zit ze aan een tafel achter een typemachine. Het moet zowat het meest rustige beeld uit de hele voorstelling zijn, want na een korte inleiding volgen de scènes elkaar in sneltempo op. De cast staat dan ook voor de uitdaging om het bewogen leven van de schrijfster, die uiteindelijk 85 jaar oud geworden is, te vertellen in slechts 2,5 uur.

Van den Broeck wordt omringd door vijf rasacteurs die alle andere rollen in het stuk op zich nemen. Christies moeder en vader, haar twee echtgenoten en haar eerste uitgever: ze passeren allemaal de revue. Danny Timmermans, Arno Moens, Karin Jacobs en Ann De Winne geven het beste van zichzelf en zetten, net als Van den Broeck, een straffe acteerprestatie neer. Hoewel de voorstelling niet enkel over rozengeur en maneschijn gaat, worden de scènes vaak gebracht met een komische insteek. Een kolfje naar de hand van Dirk Van Vaerenbergh, die het publiek zelfs met een enkel woord aan het lachen brengt dankzij zijn uitstekende komische timing en vaak hilarisch non-verbaal spel.

Dirk Van Vaerenbergh en Lynn Van den Broeck - © Loge10 Theaterproducties
Dirk Van Vaerenbergh en Lynn Van den Broeck – © Loge10 Theaterproducties

Creatief proces

Ook twee van Christies bekendste personages, de Belgische detective Hercule Poirot en de pientere Miss Marple, maken hun opwachting. Het publiek krijgt dankzij de voorstelling inzicht in het vaak moeilijke creatieproces van personages en verhalen.

Loge10 wist opnieuw een tot de verbeelding sprekende voorstelling te maken met niet veel meer dan vijf acteurs, enkele prachtige kostuums en een ijzeren stelling als decor. Lady Agatha is een niet te missen voorstelling voor fans van Agatha Christie en sterk theater.

Lady Agatha is nog tot en met 9 juni te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater en gaat dit najaar op tour langs de Vlaamse theaters. Tickets en info via loge10.be.

Lees ook: Lynn Van den Broeck speelt titelrol in Lady Agatha

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.