Gaston & Leo, hét iconische komische duo van Vlaanderen, herleeft sinds dit weekend in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Warre Borgmans en Jurgen Delnaet geven het publiek, geflankeerd door een topcast, een inkijk in de samenwerking en de privélevens van de twee iconen tijdens een hommage musical.

De voorstelling toont in de eerste plaats hoe Gaston Berghmans en Leo (De Waegeneire) Martin stilaan naar elkaar toegroeiden en uiteindelijk de beste vrienden werden die de successen aan elkaar regen. Toch verliep hun samenwerking niet zonder slag of stoot, en ook dat krijgt het publiek duidelijk te zien. Warre Borgmans zet een Gaston neer die theater ademt en steeds op zoek is naar het applaus en de lach van een publiek. Zelfs op de moeilijkste momenten in zijn leven zien we hoe Berghmans zijn rug recht en vooruitkijkt, liefst aan de zijde van zijn beste vriend. Wanneer hij echter besluit om zonder Leo mee te werken aan een studentenproject, krijgt hun vriendschap een deuk.

Jurgen Delnaet staat aan Borgmans’ zijde als de gereserveerde, realistische Leo Martin die Gaston met beide voeten op de grond probeert te houden. Een geboren artiest die zijn muzikale dromen opzijzet om samen te kunnen werken met zijn boezemvriend. Delnaet weet de gevoelens van Martin heel goed over te brengen op het publiek. Hij blinkt voornamelijk uit in de rustige scènes, wanneer hij met zijn vrouw Mariette (Heidi De Grauwe) in de zetel zit of alleen op het podium staat. Net als Gaston & Leo weten Borgmans en Delnaet elkaar vaak goed in evenwicht te houden, zelfs op de stormachtige momenten in de samenwerking van de iconen.

Jurgen Delnaet aan de zijde van Warre Borgmans - © Backstage Producties
Jurgen Delnaet aan de zijde van Warre Borgmans – © Backstage Producties

Het leven uit de spotlights

Gelukkig is er Rene Vlaeyen, die het duo als manager steeds samen moet zien te houden. Gunther Levi geeft gestalte aan de joviale man die het duo begeleidt doorheen hun carrière. We zien hoe Vlaeyen, samen met Jenny (Sandrine André) en Mariette, het duo onvoorwaardelijk steunt vanaf de coulissen. De huislijke scènes, die het publiek een inkijk geven in het hoofd en hart van de twee rasentertainers, bieden de nodige rust in de voorstelling die steeds verder raast. Hoewel ze hun echtgenoten rotsvast bijstaan, zien we hoe hun levensstijl ook zijn tol eist van de vrouwen. André en De Grauwe spelen de veilige havens die delen in de vreugde, maar nog meer delen in het verdriet van Berghmans en Martin.

Warre Borgmans en Sandrine André - © Backstage Producties
Warre Borgmans en Sandrine André – © Backstage Producties

Waar het eerste deel van de voorstelling voornamelijk focust op hun leven in de schijnwerpers, focust het tweede deel voornamelijk op de privélevens van Gaston & Leo. We zien de keerzijde van de medaille, het gevolg van een leven aan 200 kilometer per uur. The show must go on is duidelijk hun levensmotto, tot hun lichaam het begeeft.

Bijzondere figuren

Het verhaal slingert het publiek van de ene emotie in de andere, zelfs tot in de allerlaatste scène. Wanneer je de krop op voelt komen in je keel en je de tranen haast voelt branden, wordt plots het veel te dure, uitvergrootte decor van de Joske Vermeulen-sketch het podium op gebracht. De voorstelling beloofde een lach en een traan, en dit vat perfect samen hoe je deze hommage musical beleeft.

De straffe hoofdcast wordt aangevuld met een 10-koppig ensemble, dat het verhaal voorziet van een warm deken aan vergeten Vlaamse liedjes. Zij geven ook gestalte aan de vaak bijzondere figuren die het duo kruisen tijdens hun carrière. Van Robbe De Hert tot friturist en van producer tot reporter, ze brengen de meest uiteenlopende personages ten tonele en vormen zo de kers op de uiterst geslaagde taart van deze hommage musical.

Gaston & Leo – De Hommage Musical is nog tot en met 25 februari te zien in Antwerpen. In het eerste weekend van maart staat de voorstelling in het Capitole in Gent. Tickets en info via backstage-producties.be.

Lees ook: Gaston & Leo komen opnieuw tot leven tijdens hommage musical

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.