Vrijdagavond verzamelden pers en genodigden aan de oevers van het Donkmeer in Berlare voor de première van De Klokkenluider van de Notre Dame. Producent Festivaria mocht de Disneyklassieker voor het eerst opvoeren in Vlaanderen, en liet dan ook niets aan het toeval over.
Zo kan de voorstelling rekenen op een straffe cast. Pieter Casteleyn neemt als Clopin Trouillefou de rol van verteller op zich. Hij gidst het publiek door het verhaal van klokkenluider Quasimodo, gespeeld door Ruben Van Keer. De jongeman is de zoon van een zigeunerin en Jehan Frollo, die beiden overleden toen hij nog een baby was. Sindsdien wordt hij opgevangen door Jehan’s broer Claude Frollo, de aartsdiaken van de Notre Dame. Hij wordt in volledige afzondering geplaatst in de klokkentoren van de kathedraal. Als remedie tegen de eenzaamheid houdt Quasimodo gesprekken met de klokken en drie waterspuwers, die doorheen de voorstelling dienen als zijn moreel kompas.
Minachting en liefde
Nordin De Moor kruipt in de huid van de aartsdiaken, die niet opgezet is met de komst van de plaatselijke zigeuners tijdens het jaarlijkse Dwazenfestival. De Moor speelt een man die vasthoudt aan zijn principes, en ver zou gaan om af te geraken van de zigeuners. Hij combineert meeslepend spel en uitmuntende zang opnieuw tot een vertolking om van te smullen. Hij neemt het publiek mee in de denkwijze van zijn personage, waardoor je de voorstelling vanuit verschillende perspectieven kan bekijken.
Wanneer Quasimodo de klokkentoren verlaat tijdens het Dwazenfestival, maakt hij kennis met de zigeunerin Esmeralda, vertolkt door Idalie Samad. Samad brengt een personage dat uitbundig, maar ook zorgzaam en liefdevol is. Ze probeert Quasimodo te beschermen tegen de harde buitenwereld, en brengt zichzelf hierdoor in gevaar. Ook vocaal is de actrice zeer sterk, ze brengt de moeilijke partituren van Alan Menken schijnbaar moeiteloos tot een goed einde. Dit geldt ook voor Ruben Van Keer, die meer dan eens een indrukwekkende solo neerzet. Het oorverdovende applaus na elk van deze muzikale prestaties sprak voor zich.
Hoewel Quasimodo gebukt gaat onder een zwaar bestaan en niet gespaard wordt van minachting, slaagt Van Keer erin om een komische touch te geven aan het personage. Met een enkele, goed getimede zin breekt hij zo nu en dan de spanning, waar het publiek zichtbaar van geniet.
Regisseur Bruno Van Heystraeten beschikte over een gigantisch speeloppervlak om te vullen, en dat deed hij uitstekend. Niet alleen het gigantische decor van Marnik Baert, maar ook paarden en bijna honderd figuranten benutten elke beschikbare vierkante meter. Een goed uitgekiend lichtontwerp, indrukwekkende choreografieën en prachtige kostuums maakten de voorstelling helemaal af. De Klokkenluider van de Notre Dame is een jubileumproductie waar het hele team trots op mag zijn.
Beleef De Klokkenluider van de Notre Dame nog tot en met 7 september aan het Donkmeer in Berlare. Tickets en info via festivaria.eu.
Lees ook: Cast De Klokkenluider van de Notre Dame licht tipje van sluier tijdens open repetitie