Geen suikerbonen, maar wel een feestelijk hapje en drankje deze ochtend in het Fakkeltheater. Daar nodigde Sam Verhoeven de pers namelijk uit voor de lancering van een nieuw productiehuis. Samen met An Sluydts en Marijntje Vercammen staat Verhoeven vanaf vandaag aan het hoofd van Iskariot. De opvolger van Judas TheaterProducties zal opnieuw originele, meeslepende musicalervaringen creëren, en het team bruist duidelijk van de ideeën.

In een adem werden maar liefst drie musicals aangekondigd die dit en volgend seizoen in première zullen gaan. Deze premières zullen steeds plaatsvinden in de Rode Zaal van het Fakkeltheater, dat als uitvalsbasis zal dienen voor Iskariot. Nadien volgt voor de meeste producties een tour langs de Vlaamse culturele centra. Het gezelschap koestert namelijk de ambitie om musicals dichter bij het publiek te brengen. “Er wordt nog altijd niet getourd met musicals omdat dat geen traditie is”, vertelt Verhoeven. “Wij willen onze producties niet naar de grote zalen, maar de lokale culturele centra brengen. We vinden het belangrijk om het bewustzijn rond musical terug aan te wakkeren bij de lokale theaters.”

Van komedie tot hommage

Beginnen doet Iskariot met Babes. Deze musicalkomedie vertelt over de comeback van een populaire meidengroep uit de jaren ’90. Bieke Ilegems maakt in deze voorstelling haar musicaldebuut aan de zijde van Maike Boerdam en Daisy Thys. Onder druk van hun manager Guido, gespeeld door Peter Thyssen, komt de groep na 25 jaar weer bij elkaar. Deze reünie verloopt echter niet zonder slag of stoot. Babes is vanaf 11 oktober te zien in het Fakkeltheater en zal, voorlopig althans, als enige niet touren.

Nadien maken we een sprong naar september 2025. Dan gaat Ik Leef Voor Jou namelijk in première. Na het succes van de hommage musical rond Gaston & Leo, verdiept Kobe Van Herwegen zich in het leven van zangeres Ann Christy. Hiervoor kan hij rekenen op de medewerking van Christy’s zoon Benjamin. Net als bij het komische duo, zal de voorstelling focussen op haar leven achter de schermen en meer bepaald haar leven als moeder. Het publiek zal inzage krijgen in haar vaste kleedkamer in het Amerikaans Theater, waar ze zit te wachten op wat haar laatste televiesieoptreden zal worden. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verleden, haar dromen en haar doelen. Ik Leef Voor Jou gaat op 22 september 2025 in première, de dag waarop Ann Christy haar tachtigste verjaardag gevierd zou hebben. De cast van deze musical wordt later bekendgemaakt.

Op date in het theater

Tot slot werd ook Blind Date aangekondigd. Na het succes in Nederland, waar het maar liefst drie Musical Awards won, komt de voorstelling geschreven door Allard Blom naar Vlaanderen. We maken kennis met Roos, de zaakvoerder van het bedrijf Blind Date. Op basis van een vragenlijst gaat ze op zoek naar de perfecte match voor singles, waarna ze voor hen een date organiseert. Tijdens de voorstelling zijn we getuige van een date tussen Bob en Jenny, twee personen die elkaar niet bepaald leuk vinden, maar door Blind Date verplicht worden een hele avond met elkaar door te brengen.

Intussen werd het stuk zelfs verfilmd, al is de film geen kopie van de musical: “Bob, Jenny en Roos zijn er nog wel”, vertelt Blom, die eveneens het scenario van de film geschreven heeft, “maar er zijn ook twee andere stellen. In het theater zoomen we meer in op die drie mensen en hun totale ongemak die avond. Bovendien telt de film maar vier of vijf liedjes, wat uiteraard helemaal anders is in de musical.” Ook deze cast blijft nog even geheim, al kunnen geïnteresseerden de première op 11 januari 2026 alvast noteren in hun agenda.

De creatives achter Blind Date - © Allemaal Cultuur
De creatives achter Blind Date – © Allemaal Cultuur

Meer informatie over Iskariot en de drie aangekondigde producties kan je vinden op iskariot.be.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.