De eerste zomerdagen zijn nog maar net achter de rug, maar in het Fakkeltheater is het najaar al begonnen. Daar opende Het Achterland afgelopen vrijdag namelijk het nieuwe theaterseizoen met de eerste opvoering van De Ballroombeker.

Het decor, prachtig in zijn eenvoud, vormt het podium van het Fakkeltheater om tot dansstudio Step By Step uit Hoboken. De strenge docente Margot (Karin Jacobs) en haar man Ronny (Carry Goossens) proberen kost wat kost het hoofd boven water te houden. Dat blijkt niet eenvoudig, want terwijl Margot haar goudhaantjes Giorgio (Matthew Michel) en Vanessa (Ann Van den Broeck) klaar probeert te stomen voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, bestelt Ronny dozen vol onbruikbare merchandise. Wanneer er plots twee nieuwe duo’s hun intrede maken in de dansschool, gaan de poppen aan het dansen.

Dans en emotie

Het Achterland koos deze keer voor een mix van gevestigde waarden en jong talent. Met succes, want naast tal van uitdagende choreografieën levert de jonge garde ook steengoede scènes af. De timide kant van Jervin Weckx en Thomas Servranckx contrasteert met het innerlijke vuur van Matthew Michel en Ylenia Mele. Dansen, zingen en uitmuntend acteren: het viertal combineert het moeiteloos.

Bovendien biedt de voorstelling meer dan dans alleen. Doorheen het gebalanceerd scenario van schrijver en regisseur Jeroen Maes komt het publiek meer te weten over het verleden van Margot en Ronny. Dit resulteert in enkele prachtige, gevoelige scènes tussen Jacobs en Goossens. Iedereen worstelt met demonen uit het verleden, en dan kan je alleen maar hopen dat je iemand als Ronny aan je zijde hebt.

Vicky Florus vervolledigt de cast als praatgrage moeder. De spraakwaterval raast aan een sneltempo door de scènes en werkt zowat iedereen op de zenuwen, behalve het publiek. Het terugkeren van enkele typische kenmerken maakt het personage bij momenten voorspelbaar, en daardoor eens zo grappig. Maes weet duidelijk hoe hij een goede komedie moet schrijven, en Florus vult haar personage met verve in.

De Ballroombeker is een verhaal dat baadt in liefde. Liefde voor het dansen, voor een kind en zelfs voor een hond: het past allemaal in deze swingende zomerkomedie.

© Het Achterland
© Het Achterland

De Ballroombeker is nog tot en met 11 augustus te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Tickets en info via fakkeltheater.be.

Lees ook: Cast De Ballroombeker danst zich een weg naar de première

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.