Afgelopen zaterdag ging Tot Altijd in première in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. De voorstelling van AuFond Producties vertelt het verhaal van Mario Verstraete. Verstraete vocht jarenlang voor het recht op waardig sterven en kreeg op 30 september 2002 euthanasie als eerste niet-terminale patiënt in België.
Het pakkende verhaal van Mario’s moedige strijd werd in 2012 verfilmd door Nic Balthazar. Manu Jacobs en Timo Descamps gingen aan de slag met zijn script en transformeerden de film tot een musical. Geen sinecure, gezien het gevoelige thema en de biografische aard van het verhaal. De tekst onderging een aantal ingrijpende veranderingen: zo werden bepaalde scènes geschrapt en andere samengevoegd. Bovendien kozen de scenaristen ervoor om enkele grote sprongen te maken, voornamelijk in het begin van de voorstelling. In slechts enkele scènes evolueert het verhaal van de eerste ziektesymptomen naar de diagnose. Een begrijpelijke keuze, gezien dit de makers meer tijd gaf om het hoofdthema, terecht, de nodige aandacht te geven. Hierdoor wordt het contrast tussen Mario’s leven voor en na de diagnose echter minder duidelijk.
De voorstelling is geen kopie van de film, maar eerder een ode aan de kracht en het doorzettingsvermogen van Verstraete. Wie de film gezien heeft, zal nog steeds verrast worden door de manier waarop het verhaal in de voorstelling verteld wordt. Ook de cast toonde zich bovendien uiterst sterk tijdens de première.
Uitdagende personages
AuFond doet beroep op 5 volwassen acteurs om alle rollen, hoofd- en bijrollen, te vertolken. Zo zien we Floris Devooght niet enkel als Speck, maar onder andere ook als journalist en ober in een Chinees restaurant. Anne Mie Gils vertolkt niet alleen de rol van Francine, Mario’s moeder, maar komt ook op als lid van de senaat. En ook Line Ellegiers neemt naast de rol van Lynn meerdere bijrollen op zich.
David Cantens is, naast hoofdrolspeler Jo Hens, de enige die nagenoeg niet wisselt van personage. Hij geeft gestalte aan Thomas, Mario’s beste vriend en tevens ook de dokter die hem uiteindelijk zal bijstaan tijdens de euthanasie. We zien hoe hij er alles aan probeert te doen om zijn vriend beter te maken, ook al merkt hij dat de ziekte steeds meer de bovenhand neemt. Hij probeert zich, uit liefde voor Mario, met alle macht te verzetten tegen de euthanasie, maar maakt uiteindelijk de moedige keuze om de wens te respecteren. Cantens stijgt boven alle verwachtingen uit en geeft alles in deze uitdagende, emotionele rol.
Aangrijpende podcast
Jo Hens dompelde zich in aanloop naar de voorstelling niet enkel onder in het verhaal van Mario, maar ook in de thema’s MS en euthanasie. Samen met Line Ellegiers maakte hij twee podcasts. Hierin praten ze met mensen die Mario destijds begeleid hebben in zijn traject, maar ook met patiënten die leven met chronische ziektes en een euthanasieaanvraag ingediend hebben. Het was ongetwijfeld een zware voorbereiding, maar dat harde werk loont op het podium. Hens zet een Mario neer die zijn lot aanvaardt en probeert te leven met zijn ziekte, maar tegelijkertijd ijvert voor het recht op waardig sterven. Hij neemt het publiek mee in het verhaal van Verstraete en laat hen niet meer los tot het licht anderhalf uur later weer dooft.
Tot Altijd is nog tot en met 10 maart te zien in het Fakkeltheater. Tickets en info via fakkeltheater.be. De voorstelling gaat in november en december op tour, tickets en info vind je binnenkort op aufondproducties.be.
Lees ook: Cast Tot Altijd bereidt zich voor op aangrijpende musical