Een gestrand cruiseschip, 4 passagiers, een kapitein en een eiland in de Bermudadriehoek bewoond door een man met een papegaai. Dat zijn de ingrediënten voor Aangespoeld, de tiende voorstelling van de Sven De Ridder Company, die afgelopen donderdag in premiëre ging in het Antwerpse Theater Elckerlyc.

Wanneer Bruno De Laet en zijn vrouw de echtscheiding aanvragen, besluiten ze samen nog 1 tocht te maken met een cruiseschip. Een laatste reis samen op de golven van de Atlantische Oceaan. Hun plannen vallen echter in het water wanneer het schip strandt op een eiland en ze samen met 2 andere passagiers en de kapitein moeten zien te overleven. Al snel maakt het gezelschap kennis met Robby Vercruysse, een man die al 25 jaar leeft op het eiland, samen met zijn papegaai. Bruno is vastberaden om snel terug te keren naar de bewoonde wereld, maar dit blijkt moeilijker dan gedacht: er liggen namelijk kannibalen en haaien op de loer.

Wie regelmatig een stuk meepikt van de Sven De Ridder Company weet dat dit theatergezelschap garant staat voor een ontspannende avond vol humor. Dat auteurs Sven De Ridder en Brik Van Dyck weten hoe ze een publiek moeten meenemen in een verhaal staat buiten kijf, maar deze zomer zijn ze erin geslaagd om hun voorstelling naar een nog hoger niveau te tillen.

De komedie wordt onder andere ondersteund door prachtige beeldprojecties die, samen met een verbazingwekkend uitgebreid en gedetailleerd decor, het publiek nog sneller meenemen in het verhaal. Ze zorgen voor extra visuele humor die het ene lachsalvo na het andere oplevert. Daarnaast bevat het scenario van Aangespoeld een aantal heel fijne easter eggs, de Disney-fans onder jullie zullen deze voorstelling bijvoorbeeld zeker kunnen smaken.

De Ridder en Van Dyck wisten ook weer een heel gevarieerde cast samen te stellen: naast de auteurs staat onder andere ook Peter Thyssen weer op de bühne. Thyssen, die eerder ook al te zien was in De Scouts Forever, zet met Bruno De Laet een personage neer dat, ondanks het feit dat hij de ene mop na de andere uit zijn mouw schudt, een enorme diepgang blijkt te hebben. Bruno kreeg een fantastisch verhaal binnen de voorstelling, een verhaal dat Peter Thyssen met verve vertolkt.

Juan Gerlo treedt in Aangespoeld voor het eerst aan in een stuk van de Company. Hij speelt Benjamin, een jongeman die op cruise was met zijn bomma, maar na de schipbreuk alleen achterblijft. Benjamin spreekt als enige de hele voorstelling lang geen woord tussentaal of dialect. Een keuze die bij de start van de voorstelling ietwat kunstmatig aanvoelt, maar naarmate de voorstelling vordert merk je dat dit de juiste keuze was voor het personage en valt de kunstmatigheid ervan weg.

Jasmine Jaspers is geen onbekende voor de frequente bezoeker van de stukken geschreven door Sven De Ridder. Dit keer vertolkt ze de rol van Fleur Faes, een Limburgse spring-in-’t-veld die een stukje 21ste eeuw meebrengt naar het eiland. Dankzij haar inleving zet Jaspers met gemak een jeugdig enthousiasme neer waar menig tiener alleen maar van kan dromen.

Ook nieuw binnen de Sven De Ridder Company is Nele Goossens. Haar ervaring als cabaretière is duidelijk merkbaar in de onnavolgbare komische timing die Goossens doorheen het hele stuk aanhoudt. Daarbij komt de fantastische chemie met Thyssen en De Ridder, die ervoor zorgt dat het publiek bij elk woord aan haar lippen hangt. Ook zij weet een heel mooie balans te vinden tussen humor en diepgang voor haar personage, en slaagt erin om de verschillende emoties zonder probleem over te brengen op de hele zaal.

Brik Van Dyck geniet duidelijk van elke seconde dat hij op het podium staat als kapitein van het gestrande schip. Van Dyck schakelt op een heel mooie manier tussen innerlijke rust en onrust. Zijn personage is, net als de andere personages, duidelijk al mooi geëvolueerd tijdens de repetitieperiode. Dat belooft veel goeds voor de speelperiode.

Sven De Ridder blijft bij elk stuk verrassen. Zijn personage, Robby Vercruysse, heeft de afgelopen 25 jaar alleen maar contact gehad met zijn papegaai en is de aanwezigheid van andere mensen op zijn eiland niet gewend, maar al snel merkt hij dat hij het menselijk contact misschien toch meer gemist heeft dan hij gedacht had. De Ridder slaagt er als geen ander in om zijn personage een hele emotionele evolutie door te laten maken in 2 uur en deze reis te delen met het publiek, vaak op een heel subtiele manier. Het is duidelijk dat hij leeft voor het podium en dat elke lach van het publiek hem gelukkig maakt. Naast een fantastisch script zorgde De Ridder voor een ongelooflijke regie én een zeer mooie vertolking. Weinigen doen het hem na.

Aangespoeld is een voorstelling die je gezien moet hebben, deze uitstekende komedie laat jong en oud lachen van begin tot einde.

Aan het einde van de voorstelling kondigde Sven De Ridder vol trots ook de eerste voorstelling van 2024 aan: van 29 februari tot en met 31 maart 2024 palmt de Sven De Ridder Company Theater Elckerlyc opnieuw in met Prison Party. Wie intussen geen genoeg kan krijgen van de heerlijke stukken kan van 7 december 2023 tot en met 7 januari 2024 terecht in de Rode Zaal van het Fakkeltheater voor Secret Santa.

Aangespoeld, nog tot en met 20 augustus te zien in Theater Elckerlyc. Tickets en info via elckerlyc.be. voor meer informatie over de aankomende theatertour, kijk op svenderiddercompany.be.

Secret Santa, van 7 december 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Tickets en info via fakkeltheater.be.

Prison Party, van 29 februari 2024 tot en met 31 maart 2024 te zien in Theater Elckerlyc. Tickets en info via elckerlyc.be.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.