Begin deze maand stond actrice en cabaretière Nele Goossens in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater met Spiegelbeeld, haar ode aan Willeke Alberti. Samen met acteur Jos Dom ging ze aan de slag met het levensverhaal van de zangeres, dat ze in een intieme voorstelling goot: “Dankzij het opzoekwerk van Jos kwam ook ikzelf nog veel te weten over Willeke”, blikt Goossens terug op de samenwerking. “We selecteerden liedjes waarvan we dachten dat ze relevant zouden zijn en Jos goot alles in een geheel. Ik ging daar dan mee aan de slag om het persoonlijker te maken. Ik knipte, plakte en verzette stukken, voegde persoonlijke verhalen toe en zo kwamen we tot wat het nu is.”

In Spiegelbeeld neemt Goossens ons mee naar haar kindertijd, toen ze dankzij haar moeder en grootmoeder kennismaakte met het werk van Alberti. Vol warmte vertelt ze talloze verhalen over Alberti’s muziek- en filmcarrière, de band met haar vader en haar tumultueuze liefdesleven. Ondersteund door een 3-koppige band brengt ze op haar eigen manier maar liefst 23 van Alberti’s bekende en minder bekende nummers: “Ik ben heel blij dat ik de prachtige teksten van Willeke mag vertolken! Met de inhoud van de meeste liederen heb ik echt wel affiniteit, ik vind het heerlijk om ze te onderzoeken en eigen te maken.”

De voorstelling is een warme trip down memory lane waarin de liefde voor Alberti centraal staat. De verhalen over Alberti’s grootste successen en diepste dalen wisselen elkaar aan sneltempo af, en ook het publiek krijgt de kans om van zich te laten horen. Voldaan en met een goed gevoel verliet het voltallige publiek na afloop de zaal, een ervaring rijker die hen ongetwijfeld nog lang bij zal blijven.

En Nu?

Wie Goossens aan het werk wil zien, kan ook komende vrijdag afzakken naar het Fakkeltheater voor de allerlaatste opvoering van haar cabaretshow En Nu?, een voorstelling met een hobbelig parcours: “In oktober 2020, tijdens de coronapandemie, ging ik in première met En Nu?. Ik speelde toen een periode wel, een periode niet. Normaal ging ik deze show in mei vorig jaar voor de laatste keer spelen, afronden, maar een paar dagen voordien werd beslist dat de show niet doorging. Dat wrong, want ik houd ervan om dingen fatsoenlijk af te ronden om dan iets nieuws te kunnen starten. Het voelde niet goed dat dat niet gebeurd was, dus heb ik beslist om de voorstelling een jaar later alsnog af te ronden.”

In haar vorige voorstelling, Dag Janine & dag José, vertelde Goossens over het drukke leven temidden van een bouwwerf. De drukte is intussen wat gaan liggen, maar is dat wel beter? Wat als je ineens tijd hebt om jezelf vragen te stellen? Op haar kenmerkende manier bezorgt de cabaretière het publiek buikpijn van het lachen, maar houdt ze hen tegelijk ook een spiegel voor. “Dat is de reden waarom ik cabaret ben gaan doen”, vertelt ze, “Ik wil de mensen laten lachen, maar ook ontroeren, wakker schudden en laten reflecteren.”

Gelukkig hoeft het publiek Nele Goossens nadien niet te lang te missen, want op 6 november gaat ze al in première met haar nieuwe voorstelling: Bonus. Afspraak in Cultuurcentrum de Werft in Geel.

En Nu is op vrijdag 17 mei voor de allerlaatste keer te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Tickets en info via fakkeltheater.be.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!
Copyright © 2023 Xtream Media.