Normaal vormt het Antwerpse Play Zuid het decor voor programma’s als De Tafel Van Gert en Jan Jaap op Zondag. De komende weken huisvest het gebouw aan de Vlaamsekaai echter ook een van de meest langverwachte theaterproducties van de laatste jaren. Gisteren was een tot de nok gevulde televisiestudio namelijk getuige van de terugkeer van Herbert Flack als Pieter van In in Aspe – Moord in de Studio.

In de voorstelling treedt de iconische hoofdinspecteur aan als centrale gast in de talkshow Wat Een Leven!, of dat is toch het plan. Net voor de start van de opnames wordt regisseur Bob namelijk dood aangetroffen in de regiekamer. Inspecteur De Swaef, die net als de rest van Van In’s oud-collega’s aan zou schuiven tijdens de talkshow, begint meteen een onderzoek. Bert Verbeke ondervraagt iedere medewerker en al snel wordt duidelijk dat de regisseur niet bepaald een geliefd man was. Zowat iedereen in de studio had problemen met Bob.

Straffe cast

Wat volgt is een reeks aan ondervragingen, waarheden en leugens. Net als bij Assisen Live maakt men in deze voorstelling gebruik van flashbacks. Zo leert ook het publiek Bob kennen, een man die inderdaad nogal weinig gevoel heeft voor empathie. Manou Kersting geeft op zijn kenmerkende manier gestalte aan het brutale personage en kan meermaals rekenen op een schampere lach van het publiek. Ook Nathalie Meskens, die in de huid kruipt van de hautaine presentatrice Esther De Koninck, productie-assistente Ruth Beeckmans, opnameleider Sven De Ridder, producent Gert Winckelmans, politiecommissaris Frans Maas en Bob’s ex-vrouw Patricia Goemaere leveren stuk voor stuk een straf staaltje acteerwerk af.

De ster van de avond was echter ongetwijfeld Herbert Flack, die na zes jaar opnieuw de leren vest van de hoofdinspecteur aantrekt. Hoewel hij al enkele jaren op rust is, en daar meermaals op gewezen wordt door de jonge De Swaef, kan hij het niet laten mee te speuren naar de dader. Flack staat op het podium alsof hij nooit weggeweest is, en het publiek hangt aan zijn lippen. Met zijn rake observaties, kritische vragen en onschatbare wijsheden ondersteunt hij De Swaef in zijn zoektocht naar de dader. Of zijn het daders?

Aspe – Moord in de Studio is in de eerste plaats een straffe whodunnit, maar weet het publiek ook meermaals aan het lachen te brengen. Scenaristen Frank Van Laecke en Peter Römer schreven een gebalanceerd scenario dat het publiek boeit van begin tot einde dankzij inhoudelijke dialogen, boeiende personages en zo nu en dan een plottwist.

Interactief concept

Backstage Producties beloofde een interactieve theaterervaring, en opnieuw hielden ze woord. Bij het betreden van de zaal lijkt het alsof je plaatsneemt in het publiek van de talkshow. Je ziet cameramensen heen en weer lopen en de set klaargemaakt worden voor opname. Dankzij de locatie klopt het volledige plaatje en vergeet je haast dat je naar een theatervoorstelling zit te kijken. Tijdens de pauze houden agenten ook een rondvraag bij het aanwezige publiek, wiens opmerkingen gebruikt worden in het tweede deel.

De terugkeer van Pieter Van In is alles wat ze moet zijn: spannend, meeslepend en grappig.

Aspe – Moord in de Studio is nog tot en met 16 juni 2024 te zien in Play Zuid, met een extra voorstelling op 10 juni om 20 uur. Tickets en info via backstage-producties.be.

Lees ook: Cast Aspe – Moord in de Studio trapt repetities af met eerste lezing en castwissel

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.