Zaterdag gaat de tragikomedie De Cochonnet in première in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater. Carry Goossens en Erik Goris staan centraal in deze voorstelling die draait om het kleinste balletje uit een petanquespel.

Auteur en regisseur Frank Van Laecke vond de inspiratie voor de voorstelling in het zuiden. “Daar bereid ik mijn schrijf- en regiewerk voor”, vertelt hij, “en daar zag ik op zeker moment een aantal mensen petanque spelen. Zij deden dat elke dag op hetzelfde uur. Er werd gevraagd of ik niet wou meedoen, en dat heb ik gedaan. Ik heb vooral geluisterd en gekeken. Dit stuk is eigenlijk de synthese van wat ik daar in een jaar tijd allemaal rond dat cochonnetje gehoord en gezien heb, gekruid met wat extra peper en zout.”

Vooral de kracht die een schijnbaar onbeduidend voorwerp als een cochonnet kan hebben, is Van Laecke bijgebleven. “Dat kleine balletje is in staat om heel veel levens samen te brengen die elkaar anders nooit zouden kruisen.”

De komedie volgt twee heren die dagelijks afspreken voor een spelletje petanque. Ze weten bitter weinig over elkaar, zelfs hun namen blijven een groot vraagteken. Hun liefde voor het spel brengt hen echter dagelijks naar de baan, waar ze elkaar mondjesmaat leren kennen. Het publiek kijkt als het ware in de ziel van de personages. “Dit stuk vereist grote intimiteit, en net daarom is de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater een onwaarschijnlijk mooie ruimte om in te spelen.”

“Passie, liefde en openheid”

De Cochonnet werd vorig jaar voor het eerst opgevoerd in de Gentse Minardschouwburg. Daar stonden grootheden Bob De Moor en Jan De Raedt in december op de planken. Voor de Antwerpse versie doet producent Het Achterland beroep op Carry Goossens en Erik Goris. “Dat zijn ook twee fenomenale acteurs, die op hun eigen manier invulling geven aan die personages. Soms is dat via een andere invalshoek, maar heel boeiend en inspirerend om naar te kijken en een feest om mee aan de slag te gaan”.

Carry Goossens en Erik Goris gunden de pers een eerste blik op de voorstelling tijdens de open repetitie - © Allemaal Cultuur
Carry Goossens en Erik Goris gunden de pers een eerste blik op de voorstelling tijdens de open repetitie – © Allemaal Cultuur

De auteur-regisseur bouwde de afgelopen dertig jaar een bijzonder indrukwekkend palmares op, waarop musicals en opera’s in binnen- en buitenland prijken. Een tragikomedie als De Cochonnet past voor Van Laecke perfect in dat lijstje omwille van haar oorsprong in het volkstheater: “Voor mij is het volkstheater nog altijd de dikke stam van de eik. En de kruin zijn alle vormen van theater die daar schatplichtig aan zijn. Opera, musical, muziektheater: alles is uiteindelijk ontstaan vanuit de stam die volkstheater is”. Hij benadert deze voorstelling dan ook op dezelfde manier: “Alles komt uit wie ik ben. Ik werk zoals ik ben, ik schrijf zoals ik ben en ik werk samen met mensen zoals ik ben. Dat zal nooit veranderen, of ik nu een grote of een kleinere productie doe. Het is met dezelfde passie, liefde en openheid. Mijn ziel is in elk van mijn voorstellingen aanwezig.”

De Cochonnet is tot en met 10 november te zien in de Zwarte Zaal van het Fakkeltheater. Tickets en info via fakkeltheater.be.

Tip voor de redactie

Heeft u interessant nieuws te melden? Laat het onze redactie weten!

Copyright © 2024 Xtream Media.